Esküvői fotózsurnalisztika – „Ne pózolj, házasodj!”

 

A nyers érzelmek, a humor és a váratlan pillanatok alkotják a gerincét az esküvői fotózás e fajta stílusirányzatának. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kerülhet sor kreatív fotózásra, de ezt már mi csak úgy nevezzük, „szeressétek egymást, s merjétek azt megmutatni nekünk”! Ez a fotózás minden értelemben csak rólatok szól!

Visszatekintve, a kétezres évek egyik meghatározó globális fotógráfiai trendjei közül, kiemelkedő, s nemzetközi szinten komoly bázissal rendelkezővé vált az esküvői dokumentarista fotózás. Nálunk ez az irányzat picit később jelent meg, büszke is vagyok arra, hogy azoktól tanulhattam, akik idehaza már magas szinten művelték. Hogy ez a fajta képi kommunikáció miért működik sokkal hatékonyabban, erre próbálok rámutatni Nektek ebben a blogban.

Hogy mi a jó kép borzasztó szubjektív dolog. Ha belegondoltok, bármekkora szuper fotós lehetek, az a kép, amit gyermeketek születésénél tudtok „lőni”, bármennyire is technikailag jó/rossz minőség, örök emlék, s ezáltal szuper fotó lesz! A zsurnalisztika fotózásnak az ereje pont ebben (is) rejlik, a váratlan pillanatokra készít fel, tanulható, gyakorolható módon. Ha a Kollégáknak TEF (Tudatos esküvői fotógráfus) mond valamit, akkor ott egy éven keresztül 312 oldalon, sok-sok gyakorlattal, éles helyzetekkel tanították neves fotós Kollégák ennek fortéjait.

 

Emlékek: Amikor visszanézel a képeidre arra fogsz emlékezni, hogy mit éreztél, nem pedig arra, hogy hogyan adott egy utasítást a fotós.

Dóri és Endi írták:

„Nagyon nehéz a kedvenc képeinket kiemelni, mert MIND AZ LETT!!!

Anett és Attila hihetetlen kedvességgel, türelemmel és profizmussal csípte el a mosolyokat, a huncut összenézéseket és a megismételhetetlen pillanatokat. A képekben visszakaptuk az esküvőnk hangulatát és akár hányszor elkezdjük nézegetni a képeket, mindig fülig ér a szánk.

Bátran ajánljuk Őket Mindenkinek! Tényleg pillanatvadászok, köszönjük!”

Higgyétek el, ez óriási érzés, s egyben a legfontosabb dolog a munkánkban. Visszarepíteni az esküvői képpel oda, abba a helyzetbe. Újra átélni az emléket, amit akkor abban a pillanatban éreztél.

Ez lehet egy smink közbeni pillanat, egy első pillantás amikor a nagymama meglátta a menyasszonyt, vagy épp egy megismételhetetlen mozzanat az esküvő Nagy Napján.

Visszatekintve a képre, emlékezni fogsz az ölelés érzésére; az adott pillanat magas érzelmeire – ahelyett, hogy egy fotós mondaná, hogy ép mit csinálj/csináljatok.

Személy szerint ezért szeretek már a sminkessel együtt érkezni, mert például: ha azt kérném, hogy tegyünk úgy mintha a sminket most fejeznék be, akkor, ha megnézitek ezeket a képeket, tuti ezek fognak eszetekbe jutni is róla. Biztosan nem ezeket az emlékeket szeretnétek az esküvőtökről!

 

Amit láttok és amit nem láttok

Nyilvánvalóan a menyasszony és a vőlegény a legfontosabb emberek egy esküvőn – és nyilván sok fotón szerepelni fognak –, de nem lehetnek egyszerre mindenhol, és ezt a jó dokumentarista esküvői fotósok is tudják. Sőt, nemcsak tudják ezt, de a fontosságát is értik! Ugyanis az életben alig van olyan alkalom, amikor ilyen sok közel álló emberrel – a család és a barátok – találkoztok, mind egy helyen vagytok.

Számtalan olyan pillanat adódik egy esküvőn, amikor például a nagypapa egy kicsit beszundikál, miután túl sok pohár pezsgőt/bort ivott; amikor a legjobb barátod felhasítja a nadrágját a táncparketten úgy táncol; vagy abban a pillanatban, amikor az unokahúg csendre szólítja fel szüleit a ceremónia alatt. Azt hiszem ezeknek az apró interakciók, szituációk teszik igazán varázslatossá az esküvős képi anyagot.

Ezek a kis mini sztorik, a nap minden olyan pontján megjelennek, aminek ti magatok sem voltatok esetleg szemtanúja, ezt örökítjük meg!

Zsurnaliszta esküvői fotósok, nem csak a menyasszonyra és a vőlegényre összpontosítanak egész nap; ehelyett minden apró pillanatot megörökítenek, amit magán a napon nem is láthattatok. Nem véletlen érzik utána a Párok, hogy „Ti mindenütt ott voltatok?”

 

Tökéletes, ha bátortalan, félénk, szégyenlős vagy

Fel a kezekkel, ha úgy érzed ez vonatkozik rád/rátok (tudom, mivel én is ilyen voltam!). Teljesen természetes az ilyen érzés; nagyon sokunknak vannak bizonytalanságai, és ijesztő lehet belegondolni, hogy egész nap fényképezni fognak Titeket. Azonban itt jelenik meg az esküvői fotóriporter másik fő előnye, mivel ezek a fotósok nem lesznek a középpontban, nem kérik pózoljatok, vagy ismételjetek meg a dolgokat, vagy nézz a kamerába – épp ellenkezőleg, nem mi fotósok vagyunk fontosak, hanem TI! Azaz, hogy pillanatokat örökítsenek meg, miközben Ti egyáltalán nem tudjátok, hogy így lesz.

Ha itt az esküvői fotós arra kérne mindkettőtöket, hogy nézzetek a kamerába, hiányozna ez a teljesen természetes érzés.

 

A nyers érzelmek

Semmi sem hasonlít egy esküvőhöz, itt valóban ezernyi érzelem tanúi lehetünk. Ez az egyik oka annak, hogy olyan sok fotós vonzódik az esküvőkhöz, hiszen az érzelmek megörökítése egyszerre annyira izgalmas és hihetetlenül felemelő. Együtt sírunk, együtt nevetünk Veletek!

És tudod mit? Nyilvánvaló, hogy ezeket a nyers érzelmes pillanatokat nem lehet megrendezni. Egyszerűen nem lehet őket újra létrehozni vagy beállítani; egyszerűen nem így működik az érzelem. Tehát, ha azt szeretnétek igazán, hogy ezeket megörökítsék, szükségetek lesz egy nászriporteri készségekkel felvértezett Kollégára. Egyszerűen hangzik, de valójában nem az; az érzelmek megörökítése is lehet művészet.

Nem csak a hatalmas érzelemkitörések a fontosak; a finomakat is ugyanolyan fontos megörökíteni!

 

 

Nem vagyunk feltűnőek és gyakran összetévesztenek a vendégekkel

És ez nagyon jó dolog! Igen, sok zsurnaliszta esküvői fotóstól kérdezik, hogy „akkor honnan ismeri a házaspárt?”, mivel a vendégek azt hiszik, hogy a fotósok valójában vendégek – és ez azért van így, mert a Kolléga nem irányította a napot, nincs központban, nem mondja meg az embereknek, mit tegyenek, inkább elvegyül a tömegben, szinte „láthatatlanul” megörökítve a pillanatokat anélkül, hogy az emberek igazán észrevennék.

Dóra és Pisti írták:

„Észrevétlenül, de mégis mindig, mindenhol ott voltak és remek fotókat készítettek…”

Mivel beleolvadunk a napba, ahelyett, hogy megmondanánk az embereknek, hogy mit csináljanak, a vendégek teljesen elengedik magukat a jelenlétünkben. Nem véletlenül érzem, hogy a lencsén keresztül fel is erősödnek ezek az érzelmek, hiszen ott vagyok benne, karnyújtásnyira. Ez azt jelenti, hogy megragadhatjuk a nap és az emberek valódi, természetes esszenciáját.

 

Mivel nem vesznek észre, nem pózolnak, így könnyen a legelőnyösebben fognak kinézni a fotókon

Amint az emberek megtudják, hogy lefotózzák őket, változnak – akár felveszik a „kameraarcukat”, akár megváltoztatják azt, amit éppen csinálnak, mert úgy gondolják, hogy az esetleg nem néz ki túl jól. Az irónia az, hogy amint megteszik valamelyik dolgot, gyakran nem néznek ki a legjobban – az emberek természetellenesnek, merevnek vagy kínosnak tűnhetnek, ha azt gondolják, hogy azt csinálják, ami szerintük jól néz ki.

Másrészt, amikor a násznépet teljesen természetesen rögzítik – amikor nem tudják, hogy készülnek fényképek –, az emberek a sokkal jobban néznek ki: természetesek, gyönyörűek… önmaguk, s ez valójában a szépség.

 

Dinamikus, egyedi képek

Az esküvőtök semmihez sem hasonlítható– minden Nagy Nap teljesen egyedi, ahogy semelyik gyermek sem egyforma. Miért szeretnéd, hogy az esküvői fotóid úgy nézzenek ki, mint a többiek? Nem kellene ugyanolyan egyedinek lenniük, mint az esküvőtök? Itt jeleskedik a zsurnalisztika, hiszen menet közben örökítjük meg a pillanatokat – egyedi pillanatokat, teljesen új módokon komponálva, mert ilyen pillanatokra még nem volt példa. Ez csak a Tiétek!

 

Ami egyik legfontosabb dolog: Csak egyszerűen élvezzétek az esküvő napját

Annyi mindenre kell gondolni az esküvőtök napján; nem akarjuk, hogy a fotózás közéjük tartozzon. Nekünk ezért vált a fotózás részévé, hogy minden apró-csepprő dologgal megkereshettek. S mi is keresünk Benneteket. Fontos részévé vált az esküvői fotózásnak -hogy a bizalom teljes legyen- az jegyesfotózás. Itt csak a Ti érzéseitekre, gondolatotokra, ötleteitekre figyelünk. Amikor eljön a Nagy Nap Ti magatok is csak egy vendégnek érezzetek bennünket, így az az érdekesség figyelhető meg, hogy láttok, de „nem láttok”.

Ez azért fontos, mert a te esküvőd, nem egy fotózás, úgyhogy éld át életed egyik legfontosabb napját, ahelyett, hogy egész nap a kamera előtt pózolnál.

Hol lesz a fotós a beszédeknél? Mozgassam az asztaldíszeket, hogy jobb képet kapjon? Próbáljam meg csukott szájjal nevetni, ez jobban néz ki? *Egyik sem* az a kérdés, amit szeretnénk, ha feltennél, vagy amelyekre gondolnunk kellene; Csak lazítsatok, az igazi, gyönyörű pillanatok, a mi dolgunk!

Engedd ki a hajad; vadulj meg – csak légy önmagad, és élvezd ki minden pillanatát, biztonságban abban a tudatban, hogy fotósod mindent megörökít.

 

Elkapjuk a humort!

Az esküvők (nyilvánvalóan) hihetetlenül örömteli események – tele hihetetlenül vicces pillanatokkal és nevetéssel. És csakúgy, mint az érzelmek nyers megragadása, ezeket a humoros pillanatokat sem lehet színpadra vinni; természetüknél fogva spontánok.

 

Mindkét világból a legjobbat kapod

Miért is? Mert bár vannak olyan riporteri esküvői fotósok, akik „100%-ban csak dokumentálnak”, a fotósok túlnyomó többsége továbbra is szívesen készít néhány portrét mindkettőtökről (ha akarjátok), és örömmel készít csoportképet is. A kreatív fotózás továbbra is része lehet ennek a stílusirányzatnak. Én azt vallom, hogy erre szánjunk időt, ne feltétlen az esküvőtök napján, amikor folyamatos külső ingerek érnek. Számtalan hátrányát jól ismerem (haj, smink, ruha…), viszont egy másik napon mi választjuk meg az időt, a helyet, s ami a legfontosabb, ez is csak rólatok keljen, hogy szóljon!

Hiszem, sőt hitünkké vált, hogy ezek teszik igazán varázslatossá a képeket egy esküvőn. Keressetek minket is bátran!

„Szenvedélyes embereket keresünk, mint amilyenek mi vagyunk!”

Ti azok vagytok?

Esküvős fotós csomagjainkat itt találhatjátok!

#esküvő2024 #esküvő2025 #nászriporterek #vizuálistörténetmesélők #nászriporterek #fotóspár #funwedding #FehérLovOn! #lovefeelings #imádjukamunkánk #szeretettel #fotóinkNektek #esküvőfotózás #esküvőifotós #jegyesfotózás #kreatívesküvő #esküvőfotós #esküvőfotó #kreatívfotózás #eszsze #esküvőhelyszín

#eskuvofotozas #eskuvofotos #eskuvoifotos #eskuvofoto #kreativfotozas #eskuvohelyszin