Nagyon sokszor elgondolkodunk azon, vajon mi alapján választanak a Párok. Nem olyan rég megosztottam pár gondolatot, Kollégákkal amit most Veletek is megosztanánk!

8 éve vagyunk benne a szakmában, mindig elgondolkodom azon, hogy mit csináltam volna esetleg másképp, milyen tanácsot adnék a fiatalkori énemnek. Szeretném majd ezt egy workshop / mentor program keretében is majd kivesézni, mivel napokig tudnék róla beszélni! De addig is összegyűjtöttem párat egy csokorba:

Tipp no.1.: Leghasznosabb tippem, amit végül is mindenki tud. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Az a legjobb, ha kiszemelsz magadnak egy olyan Kollégát, akire valamiért felnézel, s hajthatatlan vagy abban, hogy vigyen magával egy szezonra. Ha kell csak a lámpát tartod, vagy a bőröndöt viszed, de ott vagy. Tudod mit miért, hogyan csinál. Persze ennél sokkal jobb fej Kollégák vannak, így biztosan tudsz Te is fotózni. Viszont azt se felejts el, hogy nagy felelősség a Fő fotós Kollégának is, hogy te ott vagy. Hiszen bármi történik, az ő neve kopik! Vannak olyan Kollégák, akik mentor programban végzik ezt. Megmondom őszintén, az első éved jobb, ha befektetésként kezeled. Így az igazán jó választás, ha egy ilyen mellett döntesz!

Tipp no.2.: Légy magabiztos. Bárhol is tartasz a tudásoddal, azt amit képviselsz, azt határozottan képviseld. Az esküvőkön néha másodpercek töredéke alatt kell döntést hozni, aki ezt profin kezeli, azt nagyobb eséllyel kérik fel újra és újra.

Tipp no.3.: Tudd ki számít igazán a Megrendelődnek. Amikor a karriered elején vagy / voltam, hajlamosak vagyunk a fejünk után menni. Azt, hogy mi számít igazán a Párnak, azt az első kapcsolatfelvételnél megtudhatod. Tegyél fel nyitott kérdéseket. Hagyd, hogy sztorizgassanak. Például „Mit vársz a legjobban az esküvőd napján?”

Tipp no.4.: Fokuszálj! Tudom, hogy az adott esküvőn meg akarod lőni az életed képét, akarsz egy szuper portfóliót a honlapodra, viszont ez biztos nem egyezik meg a Pár igényeivel. Ameddig nincsenek meg a kötelező fotók, amiért valójában felkértek téged, addig ne próbálkozz. Jó példa erre, hogy egy ceremónia után, megvoltak szülő köszöntések, lement a kötelező, s nem a Pár után mentem, hanem két nagymamát fotóztam le. A két nagymama 70-80 év körül volt, a két távoli rokon észak-nyugat Magyarország és dél-kelet Magyarországról jött. Valószínűleg többet nem találkoznak már, s így a legerősebb fotó lett az anyagban a Párnak!

Tipp no.5.: RAW! Tudom, hogy ezért több Kolléga megkövez, de még én is látok mind a mai napig olyan fotós Kollégát, aki jpg-ben fotózik. Oké, ha valamiért szükséged van rá, a legtöbb gépen be lehet állítani, hogy a RAW mellett létrehozza a jpg képeket is. A lényeg, ha nem így cselekedsz akkor nagy eséllyel a retusban nem tudod kihozni azt amit szeretnél.

Tipp no.6.: Ments! Mi még egyetlen képet sem vesztettünk el, pedig az esély többször is fennállt. A gépben való dupla mentés, azaz mindkét kártyára párhuzamosan mentesz, egy olyan opció, ami muszáj! Én azért gondolkodtam csak a Canon gépem eladásában, s rendszer cserében, mert az új gépekben nem láttam ezt az opciót (ugye Canon R), s nem is láttam mikor fogja ezt behozni. Én ezeket a képeket, addig míg nincs fenn a gépen (duplikálva), s nincs fenn a felhőben nem törlöm!

Tipp no.7.: Védd meg a segged! Utalva a 4-es tippre, ha nem tudod, hogy kell az anyagba a dolog vagy sem, lődd meg! Neked nem jelent plusz költséget, ha extra képeket lősz, viszont a Pár előtt, lehet ezzel leszel különleges!

Tipp no.8.: Legyél a rendező! Főleg a pálya elején, nagy a bizonytalanság egy-egy kiemelt helyzetben, amit sajnos a Násznép nagyon megérez. Ameddig nem lettem egy-egy alkalomra ceremóniamester is, sajnos belekerültem kínos helyzetekbe. Te tudod, hogy mi fog jól mutatni a fotón, Te tudod megrendezni ezt, bátran mondd ha valami nem tetszik vagy bántja a szemedet. Téged azért fizet a Pár, mert jó képeket akar Tőled! Gondolj csak bele, csoport képeknél kifejezetten előnyös a gyors határozott fellépés, mert már mindenki az ételre gondol!

Tipp no.9.: Gondolkozz széles, közép, szűk képekben! Amikor egy anyagot készítesz, nem tudhatod, hogy pontosan mire lesz felhasználva a kép. Elképzelhető, hogy albumba kerül, lehet csak a történetmesélés miatt kell a kép vagy csak a közösségi médiába szánják majd, s ott vannak közeli képek, amik a részletekre fokuszálnak a Nagy Napon. Mindegyik szükséges egy teljes anyagba.

Tipp no.10.: Családi képek! Hihetetlenül fontos, hogy mindenkiről meglegyen! Ha nincs ilyen lista, üljetek össze a Párral s csináljatok egyet. Úgyannyira fontos, hogy legyenek esetleg kombinációk is! S felejthetetlennek a vicces képek is! Persze egy fontos tanács, ne pont 1.2 rekesszel lődd!

+tipp

Kezdő fotósként természetesen nem tudunk prémium díjat elkérni, sőt volt olyan, hogy bartelben végeztem a munkát. Egy viszont biztos, ha nem kérsz el valamennyit a munkádért, akkor már az első alkalom után be fognak téged kategorizálni, amiből szörnyen nehéz kitörni utána. Nekünk nulladik évünkben 1, azaz egy darab esküvőn volt.

++tipp

Ahányszor elmondom ezt a Pároknak, a feleségem mindig mosolyog. De egy szezon alatt 3-5kg-t biztosan fogyunk. Mozogj! Ha megvan a képed az adott szituációról, menj át egy másik szögbe lőj! Egy esküvőn mindig van téma, ha úgy érzed nincs mit fotózni, frissítsd fel magad!

#lovefeelings #imádjukamunkánk #ötleteink #ígydolgozunk