Ez az interjú nem olyan régen készült a MyWed.com-nak. Jó terjedelmes, de ebből megismerhettek minket kicsit talán jobban
https://mywed.com/hu/photographer/feherlovon/

Mindenekelőtt – ki a legjobb fotós Budapest városában? : )

Nagyon sok zseniálisan jó fotós van a fővárosban és a megyékben is. 🙂 Viszont a képek minőségén túl, a fotós(ok) személyisége is nagyon fontos, érdemes őket jobban megismerni, beszélgetni velük élőben. Értelemszerűen nem lehet mindenki mindenkinek szimpatikus, s ha a Nagy Napról van szó szerintem ez egy nagyon lényeges dolog. Egy baráttal sokkal könnyebben lazul el az ember, s számunkra ez a jó fotók záloga!

Ön fotogén?

Nincs ellenünkre ha fotóznak, sőt! Mivel főleg a kamera kereső oldalán vagyunk, így kevés kép készül rólunk. Mi is fel szoktunk kérni fotós Kollégákat, hogy „lőjenek” minket. Szeretjük ezeket a képeket visszanézni 🙂

Hogyan csöppent a fényképezés világába?

Egy régebbi munkámból adódóan, nagyon sok országban jártam. Persze mindenki szeret fotózni ilyenkor, de én nem akartam hagyományos utazós fotókat készíteni. Inkább arra törekedtem hogy egy egy fotó alapján fel lehessen ismerni az adott helyet/országot. Ezt magamnak csináltam, saját örömömre hogy vissza tudjak emlékezni. Emlékszem ehhez, később megvettem az egyik első digitális fényképezőgépet ami elérhető volt számomra, hatalmas váltás volt a 2.1Mpixeles gép :). Később még nagyobb szenvedéllyé vált a fotózás, végül egy nemzetközi fotós csapattal és fotósmester alatt fotóztam. Nagyon kemény volt az az egy év, úgy hogy előtte nem fotóztam esküvőket. Rengeteget tanultam az esküvői fotó zsurnalisztikából, de a legjobban az tetszett hogy csapatban fotózhatok! Anettel esküvőnk után ugrottunk bele a saját vállalkozásunkba. Megmondom őszintén Imádjuk! Nemcsak azt hogy együtt vagyunk ilyenkor, hanem az esküvők világát. Annyi pozitív energiát kapunk, annyi kedves Párt, embert, Kollégát ismerünk meg és ismerünk meg azóta is!

Véleménye szerint mik egy jó fotó legfontosabb elemei?

A jó fotó szubjektív dolog, mindenkinek mást jelent. Egy kedves jelenet örömöt csal az arcokra, egy meghitt pillanat pedig könnycseppet a szemekbe. Egy jó fotó mesél, érzéseket vált ki. Egy igazán jó fotóban pedig átérezzük a pillanatot!

Szeret utazni?

Kifejezetten örökmozgók vagyunk! 🙂

Még mindig maradtak országok, ahol nem voltunk. Ezek felfedezése, mellett a régiek újra felfedezésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Minden utazás egy kaland, ahogy minden esküvő is egy életre szóló egyedi történet. Így nagy az öröm, ha esküvő miatt utazunk. Ezeket az alkalmakat mindig kihasználjuk és mi is nyaralunk! 🙂

Mit szeret szakmájában a legjobban?

Nincs két egyforma esküvő, ahogy két egyforma ember sem létezik. Meglátni az emberekben a szépet, kiemelni, s elmesélni a Nagy Nap történetüket csodálatos dolog. Úgy érzem életre szóló barátságok születnek ebből, jó sztorizgatni utána mindegyik ilyen élményről!

Mit szeret szakmájában a legkevésbé?

Oké a számítógép előtt túl sokat időt töltünk, ez nem egy csodálatos dolog. Fel kell dolgozni az anyagokat, hogy minél előbb átadhassuk. A határidő szent, kőbe vésett dolog nálunk. Ettől függetlenül nagy öröm, amikor átadjuk és a Pár is újra átéli a menyegző minden percét! 🙂

Milyen lesz a fotózás jövője?

Minden évben érzünk egy erősebb trendet, pont ahogy az esküvőkön a dekornál. Egy fotósnál viszont fontos, hogy stabil minőséget, egyediséget nyújtson. Így persze figyelni kell ezeket, de nem szabad hogy befolyásolja a munkánkat. Számunkra a bizalom a legfontosabb, hiszen nincs egy perc sem egy esküvőn, amit megismételhetünk. Így mind felszerelésben, mind technikában követjük a legújabb fejlesztéseket.

Mi a különleges abban a fotózási műfajban, amelyik az Ön szakterülete?

Esküvői fotózsurnalisztikával foglalkozunk. A pillanatokat figyeljük, nagyon nagy éberség, folyamatos mozgás kell ehhez, s rengeteg agyi munka. Viszont a végeredmény egy történet és egy nagyon boldog Pár 🙂

Hogyan bírja a kritikát?

Igényeljük! A tökéletesség a cél – hogy egyre jobbak legyünk. Ehhez pedig kell, hogy kapjunk hideget, meleget! Fejlődni csakis így lehet!

Észlelhetők tendenciák a fotózásban?

Természetesen! Ahogy minden évben ki van hirdetve az év színe (Pantone), úgy egy stílus is érezhető a publikált fotókon. Fontos a kísérletezés, de a Párok úgy tudnak választani, hogy egyedit, a fotós saját stílusvilágát kapják meg. Ennek viszont tendenciától függetlennek kell lennie.

Mi alapján kellene kiválasztaniuk az ügyfeleknek a fotóst?

Mivel tényleg sok zseniálisan jó fotós van, így fontos hogy a Párok ismerjék meg a kiválasztott fotós(ok) személyiségét is. Mi is az igazán jó elkapott pillanatokat akkor tudunk készíteni, ha egy vendégnek éreznek minket a násznépben. Ehhez sok személyes kapcsolatra van szükség, ami feloldja a gátlásokat. Ahogy kinyílunk mi is, a Párok meg merik mutatni a legbelsőbb érzéseiket! S jó fotók készülnek! Ennyire egyszerű 🙂 !

Mi az, ami a fényképezés során teljességgel megengedhetetlen?

Számunkra a bizalom a legfontosabb. A fotósnak nem szabad egy hibaforrás lennie. Pontosan kell érkeznie, fel kell mérnie a lehetőségeket, folyamatosan kreatívnak kell lennie, minden helyzetnek ura kell hogy legyen.

Egy amatőr is készíthet gyönyörű, akár világra szóló díjnyertes fotókat, viszont neki ezt nem kötelező. Míg a profinak ez a dolga, ezért kérték fel a fotózásra, azaz minden helyzetben a legjobbat kell nyújtania!

Milyen általában észrevétlen részletek ragadhatják meg egy fotós figyelmét?

Egy fotós folyton komponál, ha van előtte gép, ha nincs 🙂 Jár az agya, hogy lehetne a lehető legjobbat kihozni egy pillanatból.

Már megszoktunk, hogy figyelnünk kell a periferikus látásra, hiszen helyzet mindig adódhat. Úgy is mondhatom, hogy szó szerint értjük az elkapott pillanatokat. 🙂

Mitől válik értékessé egy fotó? Mik az elemei?

Mindenkinek mást jelent a „jó fotó”. Szubjektív dolog, statisztikai szám.  Biztos vagyok benne, hogy egy Pár első fényképe a gyermekéről, az egyik a legjobb kép. Pedig biztos nem a kompozícióra ügyelnek amikor készül :). Egy képnek érzéseket kell közvetítenie, amin gondolkodhatunk. Történetet kell mesélnie, ami élményeket vált ki belőlünk. Persze technikailag is jónak kell lennie, ez alap 🙂

Mit kíván megörökíteni?

Boldogságot, örömöt, meghittséget, vidámságot, könnyes pillanatokat, történeteket!

Azaz, Esküvőket! ?

Van valamilyen szakmai tabuja?

Az esküvői fotózásban kötött szabályok szerint fotózunk, amit csak tudatosan megszegve lehet döntögetni.

Kivel szeretne lefényképezkedni?

Nem kivel, hol! ? Felkeresném családommal a világ 100 csodáját, s újabb 100 tennék mellé! ?

Mi aggasztja és miért?

Széttartás, szakmai irigység. Egy célt képviselünk szolgálatók mindannyian. Ez pedig, hogy a Párok akik megkeresnek örömmel bízzanak meg bennünk, kérjenek fel. Tudjuk egymással dolgozni, örüljünk mások sikereinek, legyünk büszkék, ha együtt érjük el ezeket.

Mi élete legnagyszerűbb mozzanata?

Bence, a kisfiúnk és Anna kislányunk

Ha rajzfilmfigura, irodalmi alak vagy moziszereplő lehetne, kit választana és miért?

Captain Jean-Luc Picard ?

Ki van életére ihlető hatással és miért?

Párom és társam e életben, Anett. Úgy érzem mindenben kiegészítjük egymást.

Hogyan határozná meg a sikert? Mi a mércéje?

Először boldogság kell, szeressük csinálni azt ami munkának nevezünk. A többi jön magától.

A szeretetet vagy az elismerést igényli jobban?

Ez nem lehet kérdés. Szeretetet! ? Ezt igyekszünk visszaadni a képeinken keresztül. S úgy érezzük, amikor átadjuk a képeket, akkor meglesz az elismerés is. Ennél sose kell több ?

Mi volt a legnagyobb hiba, amelyet munkája során elkövetett?

Egy ilyen sajnos volt, felkértek minket videózásra. Annyira a képekben gondolkodunk, hogy el is felejtettük letölteni a memóriakártyáról. Végül sikerült visszanyerni, kipróbáltunk mindenfajta programot rá, de azóta soha többé. Vannak rá ügyesebb Kollégák ?

Hova készül utazni, mit visz magával és miért?

Gyermekeinkkel bárhova ?. Elég egy kit obi + egy váz. Szeretnénk mi is megélni a pillanatot! ?

Van a tulajdonában lévő kacatok közt olyasmi, aminek a megvásárlását megbánta? Miért?

Azt akkor el is adtuk 😀 ! Vannak dolgok amit ritkábban használunk, de volt olyan amit kb csak 1x, ettől megváltunk egy idő után. A felszerelésünk két főre van tervezve, nem adnánk már el semmit, max cserélnénk újabbra ?

Hogyan fejleszti magát, hogy egyre jobb képek kerüljenek ki a kezei alól?

Első mesterem mondta: Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Sokat járok másodfotózni, szívesen csatlakozom ismerős és számomra ismeretlen Kollégához is, s természetesen általam nagyra tartott Kollégákhoz is (rendszeresen faggatom őket! ? ) Munka közben ismered meg igazán, s akkor tudsz a legtöbbet is tanulni tőle!

Kinek a munkája volt a legnagyobb hatással az fotós pályafutására?

Fekete Csaba (Nászriporterek). Úgy gondolom a szó legjobb értelmében felnyitotta a szemem a kereső előtt 😀

Mi az, amit szeretné, ha tudott volna fotós pályafutása kezdetén?

Azt hiszem a lehető legjobb helyen kezdtem.

Mit kíván fényképeivel közölni?

Egy történetet a boldogságról, ahogy mi látjuk! Ha az írónak a toll, nekünk a fény az, amivel írjuk a Nagy Nap regényét.

Mi motiválja, hogy tovább fotózzon?

Érdekes, mert a következő esküvő ami lázban tart. Egy újabb történet, egy szerelmes Pár, a mögöttük lévő és előttük álló történet, s hogy ennek részei vagyunk. Hihetetlen! Átérzünk minden pillanatot ?

Ha visszatérhetne az időben, mit tenne másképp?

Nem pont 2015.október 21 lenne 😀

Mi a véleménye a más bolygókon való életről?

A fotózás önmagában egy másik világ, talán sokszor másik bolygón is érezzük magunkat miatta 😀

Kiket tart a hőseinek?

Az egészségügyi dolgozókat, főleg a Covid előtt/alatt/után. Örök hála nekik!

Mivel foglalkozik szabad idejében?

Igyekszem a családdal tölteni az időt, na nem otthon hanem aktív pihenéssel. Vonzanak a kütyük, a technikai újdonságok, sokat olvasok, barkácsolok. Nem tudok a seggemen ülni.

Ne felejtsük el a bulik szervezését sem, a barátoknak ismerősöknek! Talán már voltál is egyen? 😀

Mikor teljességgel elégedett munkájával?

Soha. Szerintem nem is lehet, mert a fotózás egy folyamatos fejlődés, folyamatos tanulás. Közel kerülünk hozzá mikor átadjuk a képeket, de sosem szabad hátradőlni, mindig van hova fejlődni

Hisz a férfiak és nők hagyományos szerepében?

Hiszünk az egyenlőségben.

Könnyen barátkozik?

Sokkal, de ez egyidős történet a fotózásunkkal ?

Hol szeretne élni?

Bárhol. Inkább, egyetértésben. Együtt építjük ezt a világot.

Mi volt a legnagyobb szamárság, amelyre hagyta magát rábeszélni?

Sok ilyen van, volt, lesz 😀

Van élet a házasság után?

Nagyon is! Együtt könnyebb mint egyedül, s ha valaki megtalálja a társát, akkor több lesz mint előtte volt. A lényeg, hogy meg tudjatok mindent beszélni egymással!

A kutyákat, vagy a macskákat kedveli inkább?

Alapból mindkettő, de talán a kutyákhoz kicsit jobban vonz a szívünk.

A legjobb dolog az életben:

Gyermekeink! 😀

A legbosszantóbb dolog az életben:

Gyermekeink? :DDD

Mit szeretne megváltoztatni a világon?

Ha tehetném sok mindent, de remélem a képeinkkel ebben aktív szerepet vállalunk

Tudna néhány tanácsot adni a kezdő fotósoknak?

Javaslom menjetek sokat másodfotózni! Lessétek el, ne csak a fotózást, hanem a kommunikációt, pózoltatást, marketinget, a know how-t ?

Ha idegenek szállnának le a földön, és Ön lenne az első, akivel találkoznának, mit mondana nekik?

Csinálhatunk egy selfit?! 😀

Ha filmforgatásra kérnék fel, milyen műfajt választana?

Vígjáték ? Egy esküvői történet, igaz történetek alapján 😀