Szeretnénk segíteni a Pároknak, ezért muszáj írnunk a témában egy keveset. Nem szeretnénk részletesen belemenni a menetterv készítésének mikéntjébe, hiszen ez szigorúan ceremóniamesteri / vőfélyi feladat véleményünk szerint is.

Amikor először találkozunk a Párokkal, mindig elmondjuk, hogy minden esküvő más, mint egy gyermek is. Ezért mi nem tanácsokat adunk, hanem tapasztalatokat osztunk meg. Egyik esküvőn működhet egy dolog, ami a másikon nem. Szeretünk már a legelejétől részt venni így a folyamatban, s együtt kialakítani mire érdemes figyelni.

Legelső ilyen téma, ami sok esetben nagy segítség, hogy a menetterven tüntessük fel a segítők nevét elérhetőségét. Higgyétek el nem spammelni szeretnénk őket, általában akkor szokott kelleni, ha a Párt nem érjük el. Ugyanígy jó ha már felkerülnek a szolgáltató elérhetőségei is a menettervre, mivel akár tőlünk is lehet egy kérdés, de nekünk is a videóstól, vagy épp a cerótól/vöfélytől…)

Videós / fotós kezdési időpontja. Általánosan tapasztaljuk, hogy a vezénylő Kollégák attól az időponttól kezdik meg a menettervet, amikor ők maguk érkeznek. Egyrészt szerintem, ha megfogadtok egy jó tanácsot, egy kiadós alvással kellene kezdeni ?, aztán egy bőséges reggelivel -főleg a nyári meleg időszakban fontos-. Oké nem a menetterv része konkrétan, de valójában azért írjuk az egészet, hogy legyen mibe kapaszkodni. Tudom, hogy szinte lehetetlen, mi is izgatottan kelünk fel, pedig már nehéz megszámolni hány esküvőn vettünk részt. De a reggeli jó tanácsot mi betartjuk ?.

A fotózsurnalisztika íratlan szabályaira nem térnék ki, de a kezdési időpontot mi mindig a sminkes kezdési időpontjához rögzítjük. Nem azért mert előtte / utána menyasszonyi fotókat szeretnénk készíteni, hanem nekünk is fel kell vennünk az aznapi hangulat „flow”-ját. Persze sok esetben már ilyenkor is van bőven fotótéma, hiszen a készülődésnél ha már segít a rokonságból/barátokból valaki abból mindig érdekes szituációk, interakciók jöhetnek. Higgyétek el, néha nagyon jól jön, ha valaki ott van már a násznépből, mert oldja a feszültséget, ami aznapra jut bőven. Igyekszünk mi is oldani azt ?

Két másik fontos dolog lehet, hogy ez alatt az idő alatt át tudjuk venni újra a Nap eseményeit is, mindig az apróságokon múlik minden. Illetve a rokonság/barátok is megismernek minket, s később már ők is esetleg örömmel fordulnak felénk, kérnek fotókat..

A másik ide vágó dolog, hogy a Mennyaszony készülődése általában 3-4 óra is szokott lenni, míg a Vőlegénynek 5 perc, fürdéssel együtt. Viszont az az 5 perc nagyon fontos a fotós anyagban. Ha tudjuk építsük be ezt is, körülbelül a kezdés előtt 1 órában.

Innen már gyakorlatban is szerteágazó lehet a program. Tapasztalat azt mutatja, hogy ide szoktuk rakni esetleg az „első pillantást” (first look) fotózást, ha nem a templomban vagy a szertartás helyszínén találkoztok először. Esetek 20%-ban ez után is szokott lenni az úgynevezett „szituációs lövészet. Ami sajnos általánosan 12-15 közé tehető, ami tavasszal és ősszel nem gond, de nyáron majdnem merőleges napsütésnél eléggé megnehezíti a szép képek készítését. Természetesen az a dolgunk, hogy ezt is megoldjuk, de erre szoktuk mondani a Pároknak, hogy ha lehet tegyük olyan időpontra, ahol mi mondjuk meg a napnap merre legyen ?. S ez magával vonja azt, hogy aznap vagy másik nap legyen a kreatív. Mi hálásak vagyunk, ha nem aznap van! Erről nem olyan rég videós interjúban is nyilatkoztunk ?

A menetterv sorrendjében ezek után vagy egy gyors pihenés (ebéd?) vagy már a vendégvárás kezdődik. S gyakorlatilag innen felgyorsulnak az események.

Templomi szertartásnál a megbeszélésen is kérdezzük, milyen fajta celebráció lesz, esetleg tartalmaz olyan elemeket, ami jó, ha tudunk. Extrém példa, de egy indiai esküvőnél elég nagyok a különbségek egy református vagy katolikus esküvő menetétől, de tényleg sok fajta ötletet láttunk már egy vallási menyegzőn belül is. Egy szó mint száz, jó ha kitér a menetterv, ha szóval akár a menetterv ha van ilyen.

Polgári szertartásnál is hasonló a helyzet. Tapasztalat ugyancsak, hogy szeretnek ide meglepetést becsempészni a Párok. Ha a többiek nem is, de a szolgáltatók jó ha tudnak róla. Például ilyen lehet egy önálló produkció is.

Itt megjegyezném, de sok esetben már a Párok is tudják, ne egyszerre menjetek oda köszönteni a Szülőket, adjátok meg nekik is az „időt”, illetve a képrögzítős Kollégák is jobban tudnak helyezkedni 🙂

Ami a menettervben innen következik, azt már a „flow” maga, ezt mi is csak tudomásul veszük. Így különösebben csak azok a pontok érdekesek számunkra, ha mondjuk van köszöntés a vacsora előtt, a vacsora kezdésének időpontja, az első tánc -vagy buli felhívó időpont-, játékok időpontja, torta tervezett időpontja, éjfél előtt vagy utáni tánc időpontja.

Nem véletlenül írjuk, hogy terv, mert egy (két) fix dátuma van az esküvőnek, a többiben már lehet csúszás -vagy épp előbbre hozni-, ehhez már mindenki alkalmazkodik. Erre jó a Ceremóniamester/vőfély Kolléga, hogy ezt bizonyos mértékben koordinálja.

Általánosan mi addig szoktunk maradni, amíg vállalhatóak a fotók. Ez is minden esküvőn más időpontban jön el. Nagyon szeretjük azokat az esküvőket, ahol a Pár meg is éli az esküvőjét, ekkor nagyon nehéz is az elszakadás az estétől.

Nem a menettervhez tartozik, de fontos lehet megjegyezni, hogy a helyszínen a jobb fények elérése miatt mi vakuállványokkal dolgozunk. Általánosan a tánctérnél könnyen elhelyezhetők ezek, de a főasztal körül -ha van-, ott már nehezebb. Ami fontos lehet, mi a dekor fényeket / DJ világítását előszeretettel használjuk fel a képeinken. Szóval ne legyetek rest kérni ilyet.

Remélem mindenre kitértem, de valójában erre is jók a beszélgetések. Mindig tudtok újat kitalálni, amire hasonlóan mi is valami merőben újjal és egyedivel tudunk Titeket meglepni amikor átadjuk a fotókat!

#esküvő2022 #esküvő2023 #vizuálistörténetmesélők #fotóspár #funwedding #FehérLovOn!